Chilien er et af de stærkeste krydderier og giver ofte den som spiser det sved på panden. Chili frugterne kommer fra planteslægten Capsium, der hører ind under natskyggefamilien.

Chili har den positive effekt at den er bakteriedræbende.

Samtidig har chilien den virkning, at den påvirker humøret. Den som spiser meget chili, kan blive direkte “høj” af det. Dette ifølge forsker Paul Rozin, psykolog ved University of Pennsylvania. Effekten af chili på humøret, er samtidig nærmere beskrevet i bogen Mad er din Medicin af Jean Carper. En kort opsummering er dog at fordi chilien er så “stærk” i munden, brænder den af ukendte årsager nerveenderne i munden og på tungen så de sender falske smertesignaler til hjernen. Kroppen gør så det, at den vil beskytte sig og sender derved naturlige smertestillende endofiner til kroppen. Psykologen påstår ifølge Mad er din Medicin af Jean Carper, at man godt kan blive afhængig af stærk peber, fordi det får en til at føle sig så godt tilpas.

5 gode egenskaber ved chili

1) Der er undersøgelser som viser, at chilien kan give et længere liv. Mange der regelmæssigt spiser stærkt mad lever i gennemsnit længere end andre. Disse udsagn bliver bakket af undersøgelser fra University of Columbia.

2) Der er desuden tegn på at chilien skulle virke smertestillende. Den stærke smag eller capsaicinen som chilien indeholder fungerer som et signalstof som sikrer, at smertegivende impulser registreres i hjernen.

3) Chili er også godt for hjertet. Kolesteroltallet sænkes ved at spise chilien. Samtidig blokerer chilien også for en gen, der får arterierne (blodårerne) til at sammentrækkes. Derved tillades mere blod at strømme igennem årerne.

4) Forsøg på mus viser at chili kan være med til at nedsætte risikoen for tarmkræft.

5) Forbrænding – chili kan være med til at sætte gang i din forbrænding – og kan derved hjælpe dig med at tage vægt.

Alt i alt er Chili – det stærke krydderi

Til andre sider
Alt muligt andet
Kogebøger
Krydderier
Madblogs
Madopskrifter
Rejser