hvidloeg

Hvidløg

Dette er et af verdens ældste krydderier og samtidig et af de mest sunde. Hvidløg hedder på Latin Allium Sativum og tilhører løg familien sammen med løg, skalottenløg, purløg og porrer.

Hvidløg har mange positive effekter. Et af de mest benyttede egenskaber er dets formodede virkning imod forhøjet blodtryk. Alle kliniske undersøgelser viser næsten sammenstemmende, at løget indeholder ting, der er med til at forhindre sammenklumpning af blodet – Eric Block, State University of New York i Albani.

En anden sundhedsmæssig fordel ved hvidløg er, at løget formodes at kunne støtte et sundt immunforsvar. Det påstås at hvidløg kan fremskyde delingsprocessen ved halsbetændelse, samt forebygge og modvirke forkølelse.

Ifølge Arun Bordia, der er hjertespecialist ved universitet i Tagore i Indien og som forsker i effekten af Hvidløg, kan det at spise hvidløg regelmæssigt hjælpe på tilstoppede blodkar. Han testede en forsøgsgruppe på 432 patienter med hjertesygdomme, hvor de fleste prøvede på at komme sig efter et hjerteanfald, over en periode på 3 år.
Den ene halvdel af gruppen spiste to eller tre friske hvidløg hver dag. Den anden halvdel spiste ingen hvidløg. Det første år var der ingen forskel i hjertetilfælde imellem de to grupper. I det andet år faldt antallet af dødsfald blandt dem der spiste hvidløg med 50 procent og i det tredje år med 66 procent. Og antallet af ikke dødelige hjerteanfald faldt med 30 procent det andet år og med 60 procent det tredje. Som en sideeffekt faldt blodtrykket og mængden af kolesterol med ca. 10 procent hos dem der spiste løget.

Hvidløg og kræft
Vil du vide mere om hvidløg og kræft, er der på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside beskrevet hvordan løget påvirker kroppens enzymsystemer, der har betydning for optagelse af lægemidler. Der rådes til forsigtighed omkring indtagelse af hvidløg især under behandling med kemoterapi.

10 gode ting

1. Hjertet
Løget skulle efter sigende have en ganglig effekt på hjertet. Forsøg på rotter med diabetis viser at indtag af Hvidløg havde beskyttende effekt mod skader på hjertet.

2. Blodtryk
Som før nævnt peger undersøgelser i retning af, at løget har en gavnlig effekt på blodtrykket

3. Kolesterol
Undersøgelser tyder på, at Hvidløg ikke har en forebyggende effekt på kolesteroltallet , men at dem med et for højt kolesteroltal, kan få sænket deres kolesteroltal ved at spise løget.

4. Hjertekræft
Undersøgelser viser at svovlforbindelser i Hvidløg er effektive i forbindelse med bekæmpelse af glioblastoma, der er en af de almindeligste former for hjernekræft.

5. Slidgigt
Løget skulle efter sigende have en positiv effekt på slidgigt hos kvinder.

6. Hjernekræft
Undersøgelser viser at svovlforbindelser i hvidløg har vist sig effektive i forbindelse med bekæmpelsen af glioblastoma, der er en af de almindeligste former for hjernekræft.

7. Antibakterielt
Hvidløg har ifølge undersøgelser også en antibakteriel effekt på f.eks. råt kød. Eksempelvis viser det sig, at smører man rødt kød ind i hvidløg, dræber det bakterierne.

8. Prostatakræft

9. Graviditet
Godt imod for tidlige fødsler, som ofte forekommer pga infektioner.

10. Immunforsvaret
Som beskrevet før, har løget en gavnlig effekt på immunforsvaret.