Chili og sundhed | Fakta om chili

Chili og sundhed
Chili og sundhed

Chili og sundhed

Chili et af de stærkeste krydderier og giver ofte den som spiser det sved på panden. Chili frugterne kommer fra planteslægten Capsium, der hører ind under natskyggefamilien.

Chili har den positive effekt at den er bakteriedræbende.

Samtidig har chili den virkning, at den påvirker humøret. Den som spiser meget chili, kan blive direkte “høj” af det. Dette ifølge forsker Paul Rozin, psykolog ved University of Pennsylvania. Effekten af chili på humøret, er samtidig nærmere beskrevet i bogen Mad er din Medicin af Jean Carper. En kort opsummering er dog at fordi chili er så “stærk” i munden, brænder den af ukendte årsager nerveenderne i munden og på tungen så de sender falske smertesignaler til hjernen. Kroppen gør så det, at den vil beskytte sig og sender derved naturlige smertestillende endofiner til kroppen. Psykologen påstår ifølge Mad er din Medicin af Jean Carper, at man godt kan blive afhængig af stærk peber, fordi det får en til at føle sig så godt tilpas.

5 gode egenskaber ved chili

  • Der er undersøgelser som viser, at chili kan give et længere liv. Mange der regelmæssigt spiser stærkt mad lever i gennemsnit længere end andre. Disse udsagn bliver bakket af undersøgelser fra University of Columbia.
  • Der er desuden tegn på at chili skulle virke smertestillende. Den stærke smag eller capsaicinen som chili indeholder fungerer som et signalstof som sikrer, at smertegivende impulser registreres i hjernen.
  • Chili er også godt for hjertet. Kolesteroltallet sænkes ved at spise chili. Samtidig blokerer chili også for en gen, der får arterierne (blodårerne) til at sammentrækkes. Derved tillades mere blod at strømme igennem årerne.
  • Forsøg på mus viser at chili kan være med til at nedsætte risikoen for tarmkræft.
  • Forbrænding – chili kan være med til at sætte gang i din forbrænding – og kan derved hjælpe dig med at tage vægt.

Alt i alt er Chili – det stærke krydderi

Til andre sider

Forside
Bær
Frugt
Grøntsager
Krydderier
Kogebøger
Madopskrifter
Madblogs
Seværdigheder
Rejser
Alt muligt andet

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*