Hvorfor spise ris? | Ris og næringsstoffer

Hvorfor spise ris?
Hvorfor spise ris?

Se min blog om boger på www.boginspirationen.dk

Se min blog om sundhed og wellness www.bykarina.dk

se min blog om juleinspiration på www.juleinspirationen.dk

Hvorfor spise ris?

Er brune ris sundere end hvide: Svaret er et ubetinget ja. Ris er den mest anvendte korn i hele verdenen og samtidig den som er mest kendt. Der findes mange forskellige ris korns varianter, men kun få af dem dyrkes i stor stil.

Hvide ris er ris korn hvor den yderste skal er væk. Dette gør at nærings stofferne forsvinder. For alle kornsorter gælder principperne – at jo mere forarbejdede de er – des mindre næringsværdi indeholder de. De brune indeholder pga den mindre bearbejdning flere fibre end den hvide  og dermed flere næringsstoffer. Dette giver et langt mere stabilt blodsukker når risene indtages end ved spisning af de hvide ris korn – fordi kulhydraterne fra de brune ris korn ryger langsommere ud i blodet. Dette gør at du bliver mere mæt.

Rismark

Usunde ris

De mest usunde ris er dem som kaldes sushiris. Her er der tale om hvide ris, som er vendt i sukker.

Brune riskorn og deres vitaminer og mineraler

Brune risarter indeholder vitaminer og mineraler som: b1, niacin, b6, b5, bioting og folat. Desuden indeholder de silicium, jern, kalium, fosfor, jos, krom , calcium og zink. Alle vitaminer og mineraler som er gode for kroppen. Brune ris bliver også kaldt fuldkornsris, fordi skallen stadig er intakt. Ikke alle fuldkornsris er dog nædvendigvis brune. De kan også være røde eller sorte – alt efter hvilken variant der er tale om.

Desuden kan der sigers om ris, at:

  • De indeholder mange forskellige næringstoffer (som det ses ovenfor) og kulhydrater, samt for mange verdenen over er deres største ernæringskilde (derved titlen Ris – verdens mest anvendte kornart).
  • Er gode at spise hvis du lider af fordøjelsesbesvær – det være sig diarre eller forstoppelse.
  • Spiser du ris klid kan du nedsætte risikoen for tarmkræft og mavekræft. Både fibrene og stivelsen har beskyttende egenskaber.
  • Ris klid kan medvirke til nedsættelse af kolesteroltallet.
  • Hvide ris har en høj glycæmisk værdi – hvilket får blodsukkeret i vejret.

God fornøjelse





Til andre sider

Forside
Bær
Frugt
Grøntsager
Krydderier
Kogebøger
Madopskrifter
Madblogs
Seværdigheder
Rejser
Alt muligt andet

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*