Tomater og sundhed




Tomater tilhører natskyggefamilien. Tomaten er et rødt bær med et højt indhold af C vitamin og A vitamin. Tomater findes i mange forskellige sorter eksempelvis cherrytomater og bøftomater.

På latin betegnes en tomat Lycopersicon esculentum. Tomaten satter oprindeligt fra de vestlige kystsletter fra Ecuador til Chile. Den oprindelige tomatdyrkning begyndte i Mexico, men blev senere indført til Europa (omkring 1500 tallet). I Danmark begyndte vi at bruge tomaten omkring 1770 – tallet. Tomater kan jo som sagt bruges til mange ting. de er gode i salater, flåede tomater er velegnede til hakket oksekød eller tomaten kan spises rå som den er.

I tomaten er det lycopen som giver den røde farve. Lycopen er beslægtet med den caroten som er i gulerødder, men kan ikke omdannes til A vitamin. Ønsker man at gøre lycopen mere tilgængeligt skal man koge tomaten.

Det er lycopen i tomaten som kan være med til at forebygge kræft i bla prostata, bryst, endetarm og tyktarm.

Undersøgelser viser at lycopen grundet antioxidante egenskaber kan forhindre radikaler i at angribe led, muskler og hjerne.

Tomater

Lycopen kan dog for kroppen være vanskeligt at udskille og vil derfor ved overdreven indtagelse være svært at få ud af kroppen (og kan derved risikere at blive deponeret i leveren).

Ifølge bladet I Form  har selv flåede tomater og pure et højt indhold af antixiodanten lycopen. Også tørrede tomater har et højt indhold af lycopen som er godt for dit helbred.

Udover lycopen indeholder tomaten E Vitamin, betacaroten og C Vitamin.

Desuden er tomaten eller tomatsaft godt ved forstoppelse fremkaldt af krampelignende tarmslyng.

Af vitaminer indeholder tomaten bla.: Beta-caroten, folat, biotin og c og a – vitaminer.
Af mineraler indeholder tomaten: Kalium, krom og andre mineraler.

Til andre sider
Alt muligt andet
Kogebøger
Bær
Frugt
Grøntsager
Kogebøger
Krydderier
Madblogs
Madopskrifter
Rejser





Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*